Jue. Oct 10th, 2024

La Rima. Festival de hiphop feminista y antirracista a Nou Barris: 10 y 11 de OctubreLA RIMA HipHopFest feminista i antirracista a NouBarris: 10 i 11 d’Octubre

cartel-verkami2Desde hace casi un año, que le dimos rienda suelta a la imaginación y al deseo de montar un festival de hip hop. Unas conspiraron la idea, y rápidamente contagiaron al resto. La idea, de un festival creativo, combativo, de un espacio de encuentro, de intercambio, donde la diversidad de voces, géneros y cuerpos se visibilicen. Como feministas veíamos la necesidad de expresar nuestra lucha también a través del arte y la creación. Las armas de la crítica pueden ser muchas y variadas, como nosotras mismas. Nuestro feminismo viene de distintas Herstorias y recorridos de luchas diversas.

¿Por qué Feminista?
Nosotras decidimos como pensar, sentir y actuar en nuestra vida, en lo cotidiano y en colectivo. Cuestionando cualquier imposición, nuestro feminismo es una acción continua de rebeldías multiplicadas, una forma de dar respuesta a todo aquello que nos oprime, nos silencia, y nos intenta alienar. Por eso creamos espacios de contracultura feminista, donde las mujeres, lesbianas y trans podemos expresar el arte libremente, sin estereotipos, basada en la sororidad, solidaridad y apoyo mutuo. Queremos aportar a la cultura de la libertad o de la emancipación, nuestro granito de arena. Apostamos a un cambio social que se construye desde abajo, de forma colectiva y entre todas.
Desde el arte y sus diversas  formas de expresión, ponemos en el centro, nuestros cuerpos e identidades sexuales disidentes, para confrontar la violencia machista, la lesbofobia, y la transfobia. Porque sabemos que el capitalismo heteropatriarcal tiene que ser destruido para que todas seamos libres.

¿Por qué Antirracista?
Queremos destruir todas las fronteras, que haya libre circulación de las personas y que cada una se quede donde quiera.
Para nosotras el 12 de octubre no hay nada festejar, pero sí es un día  de resistencia y de lucha contra el reino de España, contra el expolio y el genocidio de América Latina. En esta lucha, nos reconocemos en la guerrera afro indígena, Micaela Bastidas Puyucahua, como símbolo de la rebelión Latinoamericana contra la corona española.
Repudiamos el racismo imperante en nuestros barrios, en las escuelas, en los lugares de trabajo, en nosotras mismas, en todos los ámbitos de la vida. Estamos hartas de las políticas xenófobas que también castigan la solidaridad, nosotras respondemos en particular, estando alerta y actuando contra las redadas, contra las deportaciones, y en general contra la violencia institucional segregacionista y racista.  La ley de extranjería “regula” y criminaliza la inmigración, crea los Centros de Internamiento para Extranjeras donde se tortura y asesina y además, estableció el real decreto ley 16/2012  que niega la salud pública de las personas sin papeles. Hay muchas cuentas pendientes en este sistema,“Mohamed, Idrissa, Soledad, Samba, Mor, y tantas otras…
” Ni olvidamos, Ni perdonamos.

¿Por qué un festival de hip hop?
El Hip Hop es una forma de entenderse y relacionarse con el entorno y el espacio, a través de distintas formas de expresión artísticas, como el Graffiti, el Rap, el Breakdance, dj`, entre otras. Es parte de un movimiento contracultural que surge como respuesta a la exclusión que vivían las comunidades afros y latinas en la ciudad de New York (Estados Unidos) por parte de los blancos, ya en los años 50. Y no será hasta los años 70, que se hable propiamente de hip. hop. Hoy nosotras, continuamos con el legado antirracista del hip hop, reapropiándonos de las calles, alzando voces, pintando muros, cuestionando el machismo dentro y a través del hip hop, reivindicando las notas que desafinan con lo impuesto. Este festival pretende ser un medio, un hilo conductor para reforzar vínculos, juntar esfuerzos, compartir espacios y herramientas, y dejar entrar otras miradas, otras vivencias.
¿Por qué en Nou Barris?

Porque hay una memoria viva. Estos barrios surgieron con la migración en los años 50 y 60 de personas procedentes de diferentes lugares, de Andalucía, de Extremadura, y también de Castilla la mancha, Castilla León y el País Valenciano, formaron núcleos de viviendas que, con el tiempo, irían derivando en un barrio propio. Todo se consiguió a base de la autoorganización vecinal, y la pelea de lo que consideraban justo. Desde los años 70, se van a llevar a cabo importantes luchas vecinales, las pancartas y murales reivindicativos eran parte del paisaje, eran frecuentes las acciones directas, la desobediencia…. Barrios de casas autoconstruidas, de calles asfaltadas por vecinos/as,  de autoconstrucción de la red de alcantarillado, secuestrando autobuses para conseguir el transporte público para el barrio. Se ocuparon espacios, concretamente en junio del 1977, en una movilización vecinal, tuvo lugar la ocupación de una antigua planta asfáltica, y ésta, pasaría a ser el Ateneo Popular de Nou Barris, que sigue existiendo en la actualidad. De alguna manera ésta lucha, simbolizó el fin del franquismo en Nou Barris, la derrota del modelo autoritario y el triunfo del poder social. El Ateneo, se definió como un gran centro donde la acción cultural y artística era la herramienta de transformación social. Por ello, será el Ateneu popular de 9Barris el espacio del primer día del festival, el sábado 10 de octubre.
Y así continuaron sucesivas luchas, reivindicaciones, donde se ganó muchas de las infraestructuras y equipamientos básicos para el barrio. En este ambiente combativo nació Radio Bronka en el año 1987, una Radio libre, un medio, por el cual, se denunciaba la situación marginal del barrio, y como los vecinos y vecinas se negaban a serlo, optando por la acción directa, la autoorganización, y el apoyo mutuo.
Otro de los lugares emblemáticos de Nou Barris, y donde será el segundo día del festival el domingo 11 de octubre, son las pistas de Skate, en Vía Favencia. Éstas pistas, al igual que el resto de Pistas deportivas que cubren la Ronda de Dalt, nacen de la lucha de los/as vecinos/as de 9Barris durante la Barcelona pre-Olímpica. Ya hace más de 20 años de su construcción y desde entonces no ha habido ningún tipo de mantenimiento por parte del consistorio. Ha sido el Colectivo de Skaters, jóvenes de 9Barris, quienes siempre se han responsabilizado del mantenimiento de la pista. En la actualidad, la presión vecinal, la reivindicación constante y la lucha por parte del colectivo skaters han provocado la remodelación de las mismas.
En los últimos 20 años, el barrio realza sus características, como barrio migrante, de clase obrera, con la llegada de personas procedentes de distintas partes del mundo. Y la vivienda, entre otras necesidades básicas, vuelve a ser una de las principales reivindicaciones, y como antaño, se siguen creando redes de apoyo mutuo para, parar desahucios y desalojos, y poder seguir autorganizándose la ocupación de viviendas. Podemos decir que Nou Barris, ha sido y sigue siendo un ejemplo de, autogestión, solidaridad y de apoyo mutuo, entre los diferentes colectivos y la propia red vecinal generada durantes años, tal y como ha marcado la historia de este distrito.
Y por último, invitaros a todas a participar y a disfrutar, del I festival La Rima, feminista y antirracista.
¡!!Contra la violencia machista y racista, ni un paso atrás, dos hacia delante!!
Más info: https://larimahiphop.wordpress.com/

cartel-verkami2

Des de fa quasi un any que deixem volar la imaginació i el desig de muntar un festival de hip hop. Unes van conspirar la idea, i ràpidament van contagiar a la resta. La idea; un festival creatiu, combatiu, un espai de trobada, d’intercanvi, on visibilitzar la diversitat de veus, gèneres i cossos. Com a feministes vèiem la necesitat d’expressar la nostra lluita també a través de l’art i de la creació. Les armes de la crítica poden ser moltes i molt variades, com nosaltres mateixes. El nostre feminisme ve de diferents Herstòries i recorreguts de lluites diverses.

Per què Feminista?

Nosaltres decidim com pensar, sentir i actuar a la nostra vida, en el quotidià i en el col·lectiu. Qüestionem qualsevol imposició, el nostre feminisme és una acció continua de rebel·lies multiplicades, una forma de donar resposta a tot allò que ens oprimeix, que ens silencia i que ens intenta alienar. És per això que creem espais de contracultura feminista; on les dones, lesbianes i trans puguem expresar l’art lliurement, sense estereotips, basats en la sororitat, la solidaritat i el recolzament mutu. Volem aportar el nostre granet de sorra a la cultura de la llibertat o de la emancipació. Li apostem a un canvi social que es construeix des de baix, de forma col·lectiva, entre totes.

Des de l’art i les seves diverses formes d’expressió, posem al centre els nostres cossos i identitats sexuals dissidents per tal de confrontar la violència masclista, la lesbofòbia i la transfòbia. Perquè sabem que el capitalisme heteropatriarcal ha de ser destruít per a que totes siguem lliures.

Per què Antirracista?

Volem destruir totes les fronteres, que hi hagi lliure circulació de les persones i que cadascuna es quedi allà on vulgui.

Per a nosaltres el 12 d’octubre no hi ha res a celebrar, però si és un dia de resistència i de lluita contra el regne d’espanya, contra l’expoli i el genocidi d’Amèrica Llatina. En aquesta lluita, ens reconeixem en la guerrera afro indígena, Micalea Bastidas Puyucahua, como símbolo de rebel·lió Llatinoamericana contra la corona espanyola.

Repudiem el racisme imperant als nostres barris, a les escoles, als llocs de treball, a dins nostre, a tots els àmbits de la vida. Estem fartes de les polítiques xenòfobes que també castiguen la solidaritat, nosaltres responem en particular, estant alerta, actuant contra les redades, contra les deportacions i en general contra la violencia institucional segregacionista i racista. La llei d’extrangeria regula i criminalitza la immigració, crea Centres d’Internament per a Extrangers on es tortura i assassina, i a més, va establir un reial decret de llei 16/2012 que nega la salut pública a persones sense papers. Hi ha molts deutes en aquest sistema “Mohamed, Idrissa, Soledad, samba, Mor i tantes altres…”

Ni oblidem, ni perdonem.

Per què un festival de Hip Hop?

El Hip Hop és una foma d’entendre’s, de relacionar-se amb l’entorn i l’espai, a través de diferents formes d’expressió artístiques com el Graffitti, el Rap, el Breakdance, DJ’s entre d’altres. És part d’un moviment contracultural que sorgeix com a resposta a l’exclussió que vivien les comunitats afros i llatines a la ciutat de New York (Estats Units), per part dels blancs als anys 50. Y no será fins als anys 70 que es parli propiament del Hip Hop. Avui, nosaltres, continuem amb el llegat antirracista del Hip Hop, reapropiant-nos dels carrers, alçant veus, pintant murs, qüestionant el masclisme dins i a través del Hip Hop, reivindicant les notes que desafinen amb allò imposat. Aquest festival preten ser un mitjà, un fil conductor per reforçar víncles, juntar esforços, compartir espais i eines, i deixar entrar altres mirades i altres vivències.

Per què a Nou Barris?

Perquè hi ha una memòria viva.  Aquests barris van sorgir amb la migració dels anys 50 i 60 de persones procedents de llocs diferents; Andalusía, Extremadura, i també de Castella la Manxa, Castella i Lleó i el Pais Valencià, van formar nuclis de vivendes que, amb el temps, van esdevenir en un barri propi. Tot es va aconseguir a base d’autoorganització veïnal, i d’anar al darrere del que consideràven just. Des dels anys 70 es van dur a terme importants lluites veïnals, les pancartes i murals reivindicatius eren part del paisatge, eren freqüents les accions directes, la desobediència etc.  Barris de cases d’autoconstrucció, de carrers asfaltats pels veïns i veïnes, l’autoconstrucció de la xarxa de clavegueram, segrestant autobuses per aconseguir transport públic al barri. Es van ocupar espais, concretament al juny del 1977, en una mobilització  veïnal va tindre lloc l’ocupació d’una antiga planta asfáltica, aquesta passaria a ser l’Ateneu Popular de Nou Barris que segueix existint a l’actualitat. D’alguna manera aquesta lluita va simbolitzar la fi del franquisme a Nou Barris, la derrota del model autoritari i el triomf del poder social. L’Ateneu es va definir com un gran centre on l’acció cultural i artística eren les eines de la transformació social. Per això, será l’Ateneu Popular de 9Barris l’espai del primer dia del festival, el dissabte 10 d’octubre.

I així van seguir successives lluites, reivindicacions a través de les quals es van guanyar moltes de les infraestructures i equipaments bàsics pel barri. En aquest ambient combatiu va nèixer Radio Bronka l’any 1987, una Ràdio lliure, un mitjà, a través del qual es denunciava la situación marginal del barri i com les veïnes i veïns es negaven a ser-ho; optant per l’acció directa, l’autoorganització, el recolzament mutu.

Un altre dels llocs emblemàtics de Nou Barris, i on  el diumenge 11 d’octubre es farà el segon dia del festival son les pistes d’Skate a Via Favència. Aquestes pistes, igual que la resta de pistes esportives que cobreixen la Ronda de Dalt, neixeren de la lluita de les veïnes de Nou Barris durant la Barcelona pre-Olímpica. Ja fa més de 20 anys de la seva construcción, i des d’aleshores, no hi ha hagut cap mena de manteniment per part del consistori. Ha sigut el col·lectiu de skaters, jòves de Nou Barris, qui sempre s’han responsabilitzat del manteniment de la pista. A l’actualitat, la pressió veïnal, la reivindicació constant i la lluita per part del col·lectiu de skaters, han provocat la remodelació de les mateixes.

En els darrers 20 anys al barri segueixen aflorant les seves característiques com a barri migrant i de clase obrera amb l’arribada de persones procedents de diferents parts del món. I l’habitatge, entre d’altres necessitats bàsiques, torna a ser una de les principals reivindicacions, i avui, igual que ahir, es segueixen creant xarxes de recolzament mutu per aturar desnonaments i desallotjaments i per a poder seguir autoorganitzant-se les ocupacions de vivendes. Podem dir que Nou Barris ha sigut i segueix sent un exemple d’autogestió, solidaritat i recolzament mutu entre els diferents col·lectius i la propia xarxa veïnal generada durant anys, tal i com ha demostrat la història d’aquest districte.

I per últim, convidar-vos a totes a participar i gaudir del I LA RIMA HipHopFest, feminista i antirracista.

Contra la violencia masclista i racista, ni un pas enrere, dos endavant!

Més info: larimahiphop.wordpress.com

quizás te puede interesar...